Incompany training
Provocerend coachen
Provocerend Coachen Is een unieke en speelse manier van coaching waarbij humor, uitdaging en confrontatie worden gebruikt om mensen uit hun comfortzone te halen. In plaats van de traditionele empathische en ondersteunende benadering, werkt de provocatieve coach met prikkeling, overdrijving en soms zelfs absurde uitspraken om de coachee aan te zetten tot verandering.
Kernprincipes van Provocerend Coachen:
- Lichtheid en Humor – Door situaties te relativeren en te overdrijven, wordt de lading van problemen verminderd, waardoor de coachee er met meer afstand naar kan kijken.
- Confrontatie en Uitdaging – De coach stelt de overtuigingen en patronen van de coachee op een speelse, maar scherpe manier ter discussie.
- Overdrijving en Karikaturen – De coach overdrijft bepaalde gedragingen of uitspraken om de coachee te laten inzien hoe absurd bepaalde gedachten of overtuigingen kunnen zijn.
- Gebruik van Paradoxen – Door soms het tegenovergestelde van wat wordt verwacht te zeggen, wordt de coachee geprikkeld om zijn/haar eigen gedachten kritisch te onderzoeken.
- Vertrouwen en Veiligheid – Hoewel de aanpak direct en soms scherp kan zijn, is er altijd sprake van een veilige basis en respectvolle relatie. De coach heeft als doel het beste voor de coachee.
Introductie en basisprincipes
- Wat is provocerend coachen?
- Historie en grondleggers (zoals Frank Farrelly)
- Kernwaarden: humor, empathie, uitdaging en absurditeit
- Het onderscheid tussen provocerend en traditioneel coachen
- Ethiek: grenzen en respect in provocerend coachen
Communicatievaardigheden
- Het belang van actief luisteren en scherpe observatie
- Gebruik van non-verbale communicatie: mimiek, lichaamstaal en stemgebruik
- Het inzetten van humor en zelfspot op een natuurlijke manier
Provocerende technieken
- Overdrijving: het vergroten van de “probleem”ervaring
- Paradoxale interventies: het stimuleren van het tegenovergestelde gedrag
- Absurditeit en relativering: het probleem in een ander licht plaatsen
- “Spiegeltechnieken”: confronteren met eigen gedachten of gedrag
- Stiltes en onverwachte reacties inzetten
Humor en speelsheid
- Hoe gebruik je humor zonder kwetsend te zijn?
- Het verschil tussen scherpe humor en cynisme
- Creativiteit in het brengen van luchtigheid in zware onderwerpen
De relatie met de cliënt
- Het bouwen van een vertrouwensband als basis
- Het belang van een veilige en respectvolle coachomgeving
- Grenzen van provocerend coachen: wanneer wel en niet gebruiken?
- Omgaan met weerstand of ongemak bij de cliënt
Persoonlijke ontwikkeling als coach
- Het ontwikkelen van een eigen provocerende stijl
- Reflectie op je eigen grenzen, waarden en reacties tijdens het coachen
- Hoe gebruik je humor en relativering in je eigen leven om een goede coach te blijven?
Doel
Het doel van provocerend coachen is om mensen te helpen los te breken uit belemmerende overtuigingen en zichzelf opnieuw uit te dagen. Door te lachen om het probleem en de situatie op een luchtige manier te bekijken, wordt de coachee aangemoedigd om zelf verantwoordelijkheid te nemen en stappen te zetten richting verandering.
Voorbeelden van Technieken:
- Overdreven bevestigen van negatieve overtuigingen – “Oh, maar jij kunt dit absoluut niet! Waarom zou je het überhaupt proberen?”
- Absurditeit inbrengen – “Dus je zegt eigenlijk dat als je één fout maakt, de hele wereld instort?”
- Speelse provocatie – “Blijf vooral in je comfortzone, daar is het lekker veilig en gebeurt er nooit iets spannends!”
Meer informatie
Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.
Incompany
We verzorgen deze training enkel incompany. Het programma wordt helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.
Uw docent
Esther Spliethof
Esther heeft veel nationale en internationale ervaring opgebouwd in consultancy, veranderingsmanagement, training en conceptontwikkeling. Door haar universitaire studie ‘Cultuur, Organisatie en Management’ aan de UvA én een breed scala aan werkervaring bij overheden en bedrijfsleven is zij bijzonder geïnteresseerd in cultuurverschillen, veranderingsprocessen en alle vormen van communicatie. Zij is TTSI gecertificeerd, Assessment TTI SI®- DISC gedrag en Drijfveren analyse.
Daarnaast is zij ook beeldend kunstenaar, geeft ze lezingen en is ze presentator. Haar stijl is: direct, confronterend, motiverend, resultaatgericht, en ze heeft een helikopterview met oog voor detail. ‘Door een mindset vanuit authenticiteit, interesse, durf, daadkracht en lef worden persoonlijke- en organisatievraagstukken een feest. Tevens is zij MDI-gecertificeerd.