Actualiteiten jeugdwet
Gemeenten voeren de Jeugdwet uit en hebben op grond daarvan een jeugdhulpplicht. Die jeugdhulpplicht is ruim geformuleerd. Het is aan gemeenten om te bepalen hoe ze hieraan invulling geven. Gemeenten hebben hierin een zekere vrijheid, maar er zijn ook regels en kaders waar ze zich aan moeten houden. Gemeenten hebben in verordeningen, nadere regels/beleidsregels uitgewerkt hoe ze invulling geven aan de jeugdhulpplicht.
Inhoud training
Tijdens deze training staan we stil bij de verschillende aspecten van de jeugdhulpplicht en ook de actuele ontwikkelingen op dit terrein. Daarbij moet in de eerste plaats worden gedacht aan de Hervormingsagenda jeugd. De uitwerking daarvan heeft namelijk consequenties voor de reikwijdte van de jeugdhulpplicht. Vanuit dit perspectief staan we in deze training in elk geval stil bij de volgende vragen:
- Wie kan jeugdhulp krijgen en hoe werkt het woonplaatsbeginsel?
- Wat is eigen kracht en hoe beoordeel je dat?
- Wat is (passende) jeugdhulp en welk vormen van jeugdhulp zijn er?
- Hoe werkt de toegang tot jeugdhulp en wat is het stappenplan van de Centrale Raad?
- Jeugdhulp is een resultaatsverplichting, wat betekent dat?
- Welke financieringsvormen zijn er en hoe werkt een persoonsgebonden budget?
- Welke internationale verdragen spelen een rol bij de invulling van jeugdhulpplicht?
- Welke rechtsbescherming geldt er en hoe zit dat met beschikkingen?
Deze hoofdthema’s zullen inhoudelijk worden behandeld aan de hand van actuele jurisprudentie, ontwikkelingen in wet- en regelgeving en met zoveel als mogelijk een verbinding naar lokale regelgeving.
Doelgroep
Deze actualiteitencursus is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de (uitvoering van de) Jeugdwet.
Doel
Na deze training ben je op de hoogte van de belangrijkste aspecten en reikwijdte van de jeugdhulpplicht en ben je in staat vraagstukken vanuit het juiste kader te benaderen en zie je de samenhang tussen de verschillende aspecten van de jeugdhulpplicht.
Expertisecentrum en helpdesk
Heb je na de training nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!
Kosten
De kosten voor de cursus zijn € 450,- excl. btw per persoon. Bij dit bedrag is het cursusmateriaal inbegrepen. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.
Meer informatie
Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.
Cursus geaccrediteerd door Stichting Kwaliteitsregister Jeugd
De Actualiteitencursus Jeugdwet is door de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) geaccrediteerd. Het totaal aantal geaccrediteerde punten voor deze cursus: 6.50
Incompany
We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.