Masterclass Bijzondere Bijstand
Uitvoering van de bijzondere bijstand is minder simpel dan het misschien lijkt. Wat er zoal fout kan gaan blijkt o.a. uit de grote hoeveelheid aan jurisprudentie die over dit onderwerp bestaat. De bijzondere bijstand is nl. niet alleen zeer divers maar ook bijzonder complex. Complex aan wettelijke regels, voorliggende voorzieningen, gemeentelijke regelgeving, buitenwettelijk begunstigend beleid, draagkracht etc.
De vraag is dan hoe pas ik al die regels op een juiste wijze toe om tot het goede antwoord te komen. Zelfs bij een afwijzing is het van belang om wel de juiste afwijzingsgrond te gebruiken. Het niet gebruiken van de juiste afwijzingsgrond kan namelijk leiden tot een veroordeling in de proceskosten die in sommige gevallen veel hoger kan zijn dan de kosten waarvoor bijstand is aangevraagd.
Om dergelijke risico’s te voorkomen en de bijzondere bijstand op een juiste wijze uit te voeren is het van belang om op de hoogte te zijn van de structuur van de wet, de actuele ontwikkelingen en de relevante jurisprudentie.
Programma
Tijdens de masterclass wordt het wettelijke systeem van de bijzondere bijstand toegelicht en worden de actuele ontwikkelingen besproken evenals de relevante jurisprudentie en het effect daarvan op de uitvoering. Verder zal er aandacht zijn voor bestaande knelpunten in de uitvoering en de mogelijkheden hoe hier mee om te gaan.
Hierbij zal gebruik worden gemaakt van vele casussen. Doel van deze masterclass is om de deelnemers te informeren over de systematiek van de wet, de actuele ontwikkelingen, de kennis van de bijzondere bijstand verder te verdiepen en het probleemoplossend vermogen te bevorderen zodat zij de problemen die zich in de praktijk voor kunnen doen ook zelf kunnen oplossen en de deelname aan deze bijeenkomst van blijvende waarde is.
Een greep uit de onderwerpen
- Wat is bijzondere bijstand
- Individuele inkomenstoeslag en studietoeslag
- Juridisch kader
- Voorliggende voorzieningen
- Buitenwettelijk begunstigend beleid
- (Algemeen) noodzakelijke kosten
- Bijzondere omstandigheden
- Draagkracht en drempelbedrag
- Vorm van bijstand
- Afwijzingsgronden aanvraag
Jurisprudentie met betrekking tot
- kosten directe levensbehoeften
- woonkosten
- reiskosten
- schulden
- bewindvoering
- medische kosten
- ouderen-, zieken- en gehandicaptenzorg
- rechtsbijstand
- begrafenis en crematie
Bestemd voor:
Juristen, kwaliteitsmedewerkers, inkomensconsulenten, beleidsmedewerkers maar ook geschikt voor bewindvoerders en bijvoorbeeld secretarissen en leden van de commissie bezwaarschriften.
Waarom deze masterclass?
- U bespaart geld door de wet efficiënter en effectiever uit te voeren
- U wordt in korte tijd bijgepraat over belangrijke onderwerpen en nieuwe ontwikkelingen
- U kunt uw eigen casus inbrengen ter bespreking
- De informatie is gericht op de praktijk en afgestemd op de problemen waar u in de praktijk mee wordt geconfronteerd.
- De bijeenkomst wordt verzorgd door een deskundige die de knelpunten in de praktijk als geen ander kent
- Het geleerde is direct in de praktijk toepasbaar
Datum en locatie
De masterclass wordt op dinsdag 18 maart van 9.30-16.30 uur in Amersfoort gegeven.
Expertisecentrum en helpdesk
Heb je na de training nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!
Kosten
De kosten voor de cursus zijn € 550,- excl. btw p.p. Bij dit bedrag is het cursusmateriaal inbegrepen. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.
Meer informatie
Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust contact op. Onze contactinformatie vind je bovenin de rechterkolom van deze pagina.
Incompany
We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan in de rechterkolom, want daar vind je onze contactgegevens. Wij helpen je graag verder.
Uw docent
Willy Heesen
Willy is werkzaam als jurist en beschikt over meer dan 34 jaar praktijkervaring. Naast zijn werkzaamheden voor de gemeente is hij ook al 24 jaar actief als docent en trainer voor diverse organisaties. Willy is tevens mede auteur van het boek De bijstand in praktijk. Willy is enthousiast en gedreven en goed in staat om zijn ervaring en juridische kennis te delen met de groep.