Incompany training
Adresonderzoek op internet
Internet onderzoek voor burgerzaken
In het huidige digitale tijdperk wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de mogelijkheden die het internet biedt.
Op 1 november 2018 trad de nieuwe circulaire adresonderzoek BRP (Basisregistratie Personen) in werking. Deze circulaire gaat over het uitvoeren van een adresonderzoek en de verantwoordelijkheid van de gemeente en de burger.
Het instrument internetonderzoek kan daarbij zeer effectief worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het verzamelen van informatie en het verkrijgen van een completer beeld van een zaak of persoon. Met internetonderzoek valt dus veel te winnen. Maar het is niet iets dat je er als overheid ‘even bij doet’. Dat blijkt wel uit de dilemma’s waar gemeenten die al actief zijn met internetonderzoek tegenaan lopen. Wat is bijvoorbeeld wel en wat is niet toegestaan binnen de kaders van de wet? Welke werkwijze is zorgvuldig en effectief?
Deze cursus leert de deelnemers gebruik te maken van de mogelijkheden die het internet biedt bij het onderzoek naar adresgegevens.
Inhoud
Deze cursus is de basiscursus om te leren op een goede, gestructureerde en vooral ook veilige manier onderzoek te doen op het internet.
Stapsgewijs en met behulp van verscheidene praktische oefeningen wordt de kennis aangereikt over het internet en zijn hulpmiddelen, zoekstrategie en het wettelijk kader.
Besefvorming van de mogelijkheden, maar ook de risico’s van het internet en foutief onderzoek staan hierbij voorop. Met behulp van de oefeningen wordt het geleerde ook in praktijk gebracht.
Na afloop beschikt de cursist over een goed theoretisch kader ten aanzien van het internet om zelfstandig en op een veilige wijze onderzoek te doen op het internet naar adresgegevens. Aanbod komen onder andere:
- Het internet, geschiedenis en begrippen, zoals protocollen, ip-adressen, domeinnamen, etc.
- Techniek, de globale werking van de pc/software in combinatie met het internet
- Risico’s van het internet, zoals anonimiteit, virussen en spyware
- Zoekstrategie, het maken van een zoekplan, methodes van zoeken en verificatie
- Hulpmiddelen op het internet, zoals zoekmachines en internetgidsen, slim “Googlen”
- Wettelijk kader, welke wetgeving is van toepassing, wat mag wel en wat ook niet en wat is rechtmatig verkregen * bewijs en wat niet!
In deze cursus worden geen hacking technieken aangeleerd of getoond. De oefeningen zijn uitsluitend bedoeld ter directe illustratie van de geleerde theorie.
Instapniveau
Basiskennis omgang met de pc, internetonderzoek op het niveau van “Googlen”. De cursus heeft zowel (IT-)technische, juridische als onderzoekstechnische componenten, het basisniveau van de cursist dient dan ook minimaal MBO te zijn.
Neem je eigen laptop mee
Tijdens de training gebruik je je eigen laptop waardoor je direct kan oefenen met praktijksituaties. Dit zorgt voor een optimale transferbevordering van theorie naar praktijk.
Doelgroep
Medewerkers die belast zijn met de uitvoering van adresonderzoeken.
Expertisecentrum en helpdesk
Heb je na de training nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!
Meer informatie
Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.
Incompany
We verzorgen deze training incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.