Incompany training
Juridisch Rapporteren
Leer op de juiste wijze en gemotiveerd rapporteren
De Toeslagaffaire heeft aangetoond hoe belangrijk het is om goed te rapporteren en besluiten helder te motiveren. Bestuursrechters gaven aan dat hoewel ze begrijpen wat een bestuursorgaan bedoelt, dit vaak niet duidelijk genoeg op papier komt. Dit benadrukt het belang van zorgvuldig rapporteren, vooral in het sociaal domein, waar de uitvoering van wetten zoals de Participatiewet (Pw) steeds meer gericht is op maatwerk en een menselijke benadering.
Er is een groeiende behoefte aan een ‘menselijke maat’ bij de uitvoering van de Participatiewet. Besluiten moeten niet alleen voldoen aan de wet, maar ook rekening houden met de persoonlijke situatie van de burger. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een betere communicatie tussen overheid en burger, en om juridische complicaties zoals onterechte of onduidelijke besluiten te voorkomen. Deze nieuwe visie op overheid, dienstverlening, besluitvorming en wetsuitvoering zien we ook terug in het wetsvoorstel Participatiewet in balans.
In deze cursus gaan we enerzijds in op deze visie van wetgever en bestuursrechter op de overheid, dienstverlening en besluitvorming en anderzijds op de gevolgen ervan voor het dagelijks onderzoek, rapporteren en beschikken. Hierbij zullen ook aanbevelingen worden gedaan voor een vernieuwing van bestaande Pw-rapportages en beschikkingen.
MariënburgGroep leert u om op chronologische wijze schriftelijk verslag te leggen van het onderzoek en de nieuwe kwaliteitscriteria in Pw-onderzoek, besluitvorming en dienstverlening zodat die de toets van de zorgvuldigheids- en motiveringsbeginselen doorstaat.
Programmapunten
- Het belang van goed juridisch gemotiveerd rapporteren in het sociaal domein, met de focus op de Participatiewet
- Het begrijpen van de nieuwe wetgeving en rechterlijke uitspraken, waaronder de nieuwe benadering van de overheid in het sociaal domein
- Structuur en opbouw van een rapport, met nadruk op transparantie, objectiviteit en de wettelijk vereiste motivering
- Het voorkomen van juridische problemen door het rapporteren volgens de nieuwe kwaliteitscriteria
- Praktische handvatten voor het verbeteren van rapportages en besluiten op basis van de nieuwste wetgeving en jurisprudentie
Leerdoelen
Na afloop van de cursus kunnen deelnemers:
- Juridisch gemotiveerde rapporten opstellen die voldoen aan de nieuwe kwaliteitscriteria, en die de toets van zorgvuldigheid en motivering doorstaan
- De wettelijk te beoordelen onderwerpen en de relevante feiten op de juiste wijze vaststellen en verwerken in hun rapportages
- Rapporteren volgens een gestructureerde opbouw die aansluit bij de fases van het werkproces binnen de Participatiewet
- De juiste juridische terminologie hanteren en voorkomen dat persoonlijke meningen of subjectieve conclusies in het rapport sluipen
- Effectieve rapportages schrijven die bijdragen aan het versterken van de rechtmatigheid en kwaliteit van beslissingen binnen de Participatiewet, waardoor het besluit in bezwaar- en beroepsprocedures beter standhoudt
Met deze cursus leert u hoe u rapportages maakt die niet alleen voldoen aan de wet, maar die ook helder, gestructureerd en overtuigend zijn voor de rechter en juridische medewerkers.
Werkwijze
De deelnemers leveren vooraf een eigen rapportage aan, die door de docent wordt beoordeeld. Tijdens de cursus wordt besproken hoe de rapportages verbeterd kunnen worden, met focus op een duidelijke structuur, objectieve taal en het correct verwerken van wettelijke kaders. Er wordt gewerkt met praktijkvoorbeelden en de deelnemers krijgen de kans om hun eigen werk te verbeteren aan de hand van nieuwe juridische inzichten.
Bij de uitwerking van de doelstellingen wordt de cursist onder andere geleerd om een vaste structuur te volgen in de opbouw van zijn rapportage. Leidend hierbij is een duidelijke markering van de feitelijke aanleiding van het onderzoek enerzijds en de uitwerking hiervan in relevante rechtsvragen in het kader van een (fraude)besluit anderzijds. Voorkomen dient te worden dat in het onderzoeksverslag vervallen wordt in persoonlijke impressies of subjectieve conclusies of op voorhand al wenselijk geachte juridisch conclusies.
We letten op de gehanteerde woordkeuze opdat een objectieve stijl van schrijven gevolgd wordt. Ook de structuur van het rapport is een aandachtspunt. Dit is niet alleen van belang voor de vraag of de lezer op toegankelijke en gemakkelijke wijze kennis kan nemen van het rapport. Ook wordt hiermee een verbinding gelegd met de fasen in het werkproces die een consulent of klantmanager inkomen/werk of handhaver geacht wordt te doorlopen.
Het volgen van een zgn. “opbouw-scenario“ bij het doorlopen van het werkproces is eveneens van groot belang omdat de rechter ook grote betekenis hecht aan de wettelijk kaders van bescherming van de persoonlijke levenssfeer (de AVG), de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en de reeds genoemde nieuwe wettelijk kaders bij uitvoering van de Participatiewet.
Doelstelling
Het doel van deze cursus is dat de cursist op basis van een gestructureerde aanpak een transparant rapport leert schrijven dat kan dienen als onderbouwing van een Pw (fraude) besluit. Tevens beogen we een grotere uniformiteit en professionaliteit alsmede een hoger niveau van rapporteren onder de deelnemers te bereiken ten einde het doorstaan van de nieuwe juridische kwaliteitscriteria zoals die zijn ontwikkeld binnen de rechtspraak Pw en het aanstaande nieuwe wetsvoorstellen Pw in balans en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
Een dergelijk rapport borgt dat een bezwaarschriftencommissie en/of een rechter inzicht krijgt in de wijze waarop het college onderzoek heeft gedaan, relevante feiten heeft vastgesteld en de gevolgen hiervan heeft beoordeeld voor het recht op bijstand van een PW-uitkeringsgerechtigde.
Wanneer een college op deze wijze verantwoording aflegt aan een bezwaarschriftencommissie of een rechter, dan kan een gesprek over een Pw-rechtmatigheids- en/of handhavings- en/of re-integratiebesluit ook op gerichte wijze gevoerd worden en wordt daardoor de kans groter dat het besluit in een bezwaar- en/of beroepsprocedure ook echt stand houdt.
Meer informatie
Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met Jeroen Busse. Je vindt zijn contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.
Incompany
We verzorgen deze training enkel incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Jeroen Busse. Hij helpt je graag verder.

Uw docent
Harry van der Linden
Mr. Harry van der Linden werkt als juridisch kwaliteitsmedewerker met de taakaccenten Handhaving en Bezwaar en Beroep. Hij is op het scherpst van de snede in zaken waarin administratief bewijsrecht en het Awb-bestuursprocesrecht centraal staan (met focus op de methodiek van rechterlijke toetsing), recht door zee en liefhebber van een multidisciplinaire benadering van problemen daar waar dat nodig is.
Harry geeft zijn cursisten alle ruimte om vragen te stellen en is zeer goed ingevoerd in jurisprudentie. Hij presenteert zijn cursisten graag verrassende inzichten en onverwachte invalshoeken. Want ‘gaan voor een juridisch gelijk en juridische precisie is één, het vinden en behouden van draagvlak voor een echte oplossing is een ander verhaal.’ Aldus Harry. Dat is dus wat je (ook) leert tijdens zijn training: ga “niet-geharnast” zaken in, leef je in en heb respect voor de wederpartij en zoek naar praktische oplossingen in een juridisch kader die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.