Actualiteiten Awb
Met het college Actualiteiten Awb (Algemene wet bestuursrecht) bent u in 1 dag op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen binnen het bestuursrecht. De cursus Actualiteiten Awb laat u door de bomen het bos weer zien. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de jurisprudentie, welke conclusies zijn uitgebracht en waartoe hebben ze geleid, hoe ontwikkelt zich de jurisprudentie op het gebied van het sociaal domein? Allemaal vragen die u na afloop van de cursus met het verworven inzicht kunt beantwoorden.
De Algemene wet bestuursrecht (Awb) is de belangrijkste kader- en structuurwet voor ambtenaren bij bestuursorganen. Alle bestuurlijke besluitvorming ligt langs de lat van het bestuursrecht. Medewerkers van gemeenten, provincies en waterschappen, hebben dagelijks te maken met het bestuursrecht, van besluitvorming tot aan hoe hun werkprocessen zijn ingericht. De Awb is een jonge Wet en wordt daardoor en door het levendige toepassingskarakter ervan elke paar jaar bijgesteld.
Regelmatig verschijnen uitspraken van de bestuursrechters. Sinds het instellen van de Grote Kamer en ruimte voor een conclusie van een AG zijn er meerdere interessante uitspraken geweest die de praktijk verduidelijken. Daarmee bevorderen we de rechtseenheid en rechtsontwikkeling van de Awb.
Ook de diverse rechtsgebieden bijvoorbeeld binnen het ruimtelijk domein en het sociaal domein zorgen voor verdieping van de Awb: hoe moet je belanghebbende zien in het kader van de Jeugdwet, hoe verhoudt de Wmo-procedure zich tot het algemeen bestuursrecht, etc. Domein-overschrijdend blijven kijken ondersteunt het beeld van toepassing Awb.
Programma actualiteiten Awb
In de context van de gelaagde structuur van ons juridisch werkveld ligt nadrukkelijk de aandacht op de hoofdtaak van de overheid in legaliteit, specialiteit en verantwoording in relatie tot het bestuurlijk onderzoek. Dat zetten we af tegen de rechtsontwikkeling in de rechtspraak en de daaruit belangrijke aanwijzingen voor kwaliteitsverbetering van onderzoek, motivering en verweer. Daarmee hebben we direct toepasbare handvatten voor de uitvoeringspraktijk. We kijken voor de jurisprudentie altijd naar vaste lijnen van de HR, Afdeling bestuursrechtspraak van de RvS en de CRvB. De cursus is in beginsel gericht op het sociaal domein, maar is zeker breder interessant of op verzoek te individualiseren op aandachtsgebied.
Tijdens deze cursusdag gaan we in op de hoofdtaak in het bestuursrecht, de rechtsontwikkelingen in de vaste lijn van rechtspraak en de handvatten voor uitvoering. Dit wordt op systematische en kundige wijze aan u uiteengezet. De volgende onderwerpen komen aan de orde:
- Awb, Staatsrecht en Bijzonder Bestuursrecht
- Structuur staatsrechtelijke bevoegdheidsverdeling
- Functie Awb vs. Bijzonder Bestuursrecht
- Ontwikkelingen van wetgeving
- Aanhangige dossiers wetgeving
- Recente wijzigingen
- Concept wetsvoorstel versterken waarborgfunctie
- Elektronisch berichtenverkeer (2024-2027)
- Digitale bereikbaarheid
- Toestemming, alternatieven
- Bijstand en zorgplicht
- Informeel en formeel berichtenverkeer
- Bewijslastverdeling
- De belangenafwegingsplicht
- Materiële belangenafwegingsplicht
- Evenredige belangenafweging -het evenredigheidsbeginsel
- Verhouding lex specialis en evenredigheid
- Taakverdeling Bestuursorgaan en Bestuursrechter i.r.t. onderzoek en a.b.b.b.
- Triple M
- Maatwerk
- Menselijke maat
- Mediation
- Jurisprudentie
- Bestuurlijke sancties i.r.t. verdedigingsbeginsel
- Evenredigheid in Ruimtelijk domein
- Dringende redenen in Sociaal domein
- Bestuurlijke verantwoording en indringende toets bestuursrechter
- Handelingskader bestuurlijk onderzoek, relevantie en feitelijkheid
- Handhaving en toezicht
- Heroverweging primair en in bezwaar
- De bekendmaking van besluiten
Rode draad
- Hoofdtaak bestuursorgaan
- Rechtsontwikkeling
- Uitvoeringspraktijk, vragen en casuïstiek
- Vooraf gestelde vragen via info@marienburggroep.nl worden zeker behandeld.
Deelnemers
Juridisch medewerkers/juristen, juridisch controllers en -beleidsmedewerkers, secretarissen commissie bezwaarschriften, griffiemedewerkers.
Expertisecentrum en helpdesk
Heb je na de training nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!
Kosten
De kosten voor de cursus zijn € 450,- per persoon. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.
Meer informatie
Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust contact op. Onze contactinformatie vindt je bovenin de rechterkolom van deze pagina.
Incompany
We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je onze contactgegevens.